Foxtrot

FOXTROT. Είναι ο χορός ενός άντρα με το πεπρωμένο του.

* Επίσημη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα
του φεστιβάλ Βενετίας 2017
(Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής)
* Επίσημη πρόταση του Ισραήλ για το ξενόγλωσσα Όσκαρ

Ο Μίκαελ και η Ντάφνα χάνουν το έδαφος κάτω απ’ τα πόδια τους όταν η πόρτα του σπιτιού τους χτυπάει και δύο αξιωματικοί τους ανακοινώνουν ότι ο γιος τους, ο Γιόναταν, πέθανε ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία. Απηυδισμένος από τις υπερβολικές εκδηλώσεις πένθους των συγγενών και από τη στρατιωτική γραφειοκρατεία, ο Μίκαελ βυθίζεται σ’ ένα αυτοκαταστροφικό παραλήρημα θυμού για να βιώσει τελικά ένα αδιανόητο μπαράζ ανατροπών, το οποίο συναγωνίζεται σε σουρεαλισμό τις στρατιωτικές εμπειρίες του χαμένου για πάντα παιδιού του.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
«Ο Αϊνστάιν έχει πει πως η σύμπτωση είναι ο τρόπος του Θεού να παραμένει ανώνυμος. Το «Foxtrot» είναι ο χορός ενός ανθρώπου με τη μοίρα του. Είναι μια φιλοσοφική παραβολή που προσπαθεί να αποδομήσει αυτήν την ασαφή έννοια που ονομάζεται «μοίρα» μέσω μιας ιστορίας σχετικά με έναν πατέρα και τον γιο του. Βρίσκονται πολύ μακριά ο ένας από τον άλλο, αλλά παρά την απόσταση και την πλήρη αποξένωση ανάμεσά τους, αλλάζουν ο ένας τη μοίρα του άλλου και εννοείται ο καθένας τη δική του. Η πρόκληση που έβαλα στον εαυτό μου ήταν να ασχοληθώ με το κενό ανάμεσα στα πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε και στα πράγματα που είναι πέρα από τον έλεγχό μας.
Επέλεξα να δομήσω την ιστορία μου σαν μια αρχαία ελληνική τραγωδία, στην οποία ο ήρωας ουσιαστικά προκαλεί τη δική του τιμωρία και παλεύει ενάντια σε όλους όσοι προσπαθούν να τον σώσουν. Προφανώς και αγνοεί το τελικό αποτέλεσμα των πράξεών του. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά κάνει κάτι το οποίο φαίνεται λογικό και σωστό να πράξει. Κι εδώ έγκειται η διαφορά ανάμεσα σε μια συνηθισμένη σύμπτωση και μια σύμπτωση που μοιάζει με ένα σχέδιο της μοίρας. Το χάος διευθετείται. Η τιμωρία ανταποκρίνεται στην αμαρτία με την ακριβή της μορφή. Υπάρχει κάτι το κλασικό και κυκλικό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Και υπάρχει και ειρωνεία η οποία πάντοτε συσχετίζεται με τη μοίρα. Η δομή μιας αρχαίας ελληνικής τραγωδίας σε τρία μέρη, μου φάνηκε ως η ιδανική δραματική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα σχηματοποιούσα την ιδέα μου».
Σάμουελ Μαόζ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΑΜΟΥΕΛ ΜΑΟΖ
Ο Σαμουέλ Μαόζ γεννήθηκε στη Χερζλίγια του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, στις 23 Μαΐου του 1962. Στα 13 του χρόνια πήρε ως δώρο μια κάμερα 8mm κι ένα αντίστοιχο ρολό φιλμ. Ήθελε να αναπαράξει μια σκηνή ανταλλαγής πυροβολισμών που είχε δει σε ένα γουέστερν κι έβαλε την κάμερά του πάνω σε σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ πλησίαζε ένα τρένο. Εννοείται ότι η κάμερά του διαλύθηκε. Παρ' όλα αυτά, μέχρι που έγινε 18 ετών, γύρισε δεκάδες ταινιάκια. Όντας νεαρός φαντάρος ήταν μέλος του πληρώματος ενός τανκ. Εκπαιδεύτηκε ως σκοπευτής, ειδικός στο να πυροβολεί βαρέλια γεμάτα καύσιμα, τα οποία και εκρήγνυνταν σαν βεγγαλικά. Το όλο σκηνικό του έμοιαζε σαν να έπαιζε παιχνίδι στο Λούνα Παρκ. Όταν όμως ξέσπασε πόλεμος τον Ιούνιο του 1982 έμαθε τη φρίκη του τι σήμαινε να είναι σκοπευτής. Το 1987 ολοκλήρωσε τις κινηματογραφικές του σπουδές, αλλά χρειάστηκαν 20 ολόκληρα χρόνια για να γυρίσει τελικά την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας, το «Λίβανος». Έχει φορέσει κοστούμι μόλις δύο φορές στη ζωή του. Η πρώτη ήταν στο Bar-Mitzva * του και η δεύτερη όταν κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ Βενετίας για την ταινία «Λίβανος». Οχτώ χρόνια αργότερα έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε τη δεύτερη ταινία του, το «Foxtrot».
* Bar-Mitzva: Η ονομασία των δέκατων τρίτων γενεθλίων ενός αγοριού. Από τη μέρα αυτή το αγόρι αναλαμβάνει να τηρήσει τους εβραϊκούς νόμους ως ενήλικας. Συνήθως η ημέρα γιορτάζεται με μια ειδική τελετή στη συναγωγή κατά την οποία το αγόρι διαβάζει ένα απόσπασμα από την Τορά μπροστά σε όλους τους προσευχόμενους. Η τελετή γίνεται το πρώτο Σάββατο μετά τα γενέθλια του παιδιού και, σύμφωνα με το έθιμο, ακολουθεί ένα εορταστικό γεύμα.

Movie Details

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Σάμουελ Μαόζ
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ Λιόρ Ασκενάζι, Σάρα Άντλερ, Γιονατάν Σιράι
  • ΩΡΕΣ 17:45
  • ΑΙΘΟΥΣΑ Δαναός 2

Movie Trailer