Σύνοψη

Το Fundamentals of Cinema, η ενότητα προβολών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που έχει ως στόχο να συστήσει στο νεανικό κοινό ορισμένες από τις σπουδαιότερες δημιουργίες στην ιστορία του κινηματογράφου, έπειτα από τον πρώτο, επιτυχημένο κύκλο της στην Θεσσαλονίκη, έρχεται και στην Αθήνα. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Δαναό, δίνουν φέτος την ευκαιρία στο κοινό της Αθήνας, να απολαύσει εννέα αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά στη μεγάλη οθόνη.

Μετά τη προβολή της ταινίας  ΟΔΟΣ ΜΑΛΧΟΛΑΝΤ του David Lynch, την σκυτάλη παίρνει η ταινία ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του Νάνι Μορέτι, μία από τις σπουδαιότερες δημιουργίες του σύγχρονου ιταλικού σινεμά. Η ταινία τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στις Κάννες, εδραιώνοντας τον Νάνι Μορέτι ως σκηνοθέτη πρώτης γραμμής στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, και  θα προβληθεί τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στις 20:00 στο Δαναό. Την ταινία θα παρουσιάσει ο σκηνοθέτης και Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Λευτέρης Χαρίτος.

Χωρισμένο σε τρία ευδιάκριτα κεφάλαια και δομημένο σε μορφή συνειρμικής περιπλάνησης (όπως δηλαδή και οι αναμνήσεις μας) το Caro diario ξεδιπλώνεται ως ταξίδι ενδοσκόπησης ενός δημιουργού σε σύγχυση, το οποίο διατρέχει τους ανομολόγητους φόβους, τις αμφιβολίες, τα διλήμματα και τα ευτράπελα που συγκροτούν την απρόβλεπτη περιπέτεια της ζωής. Ο Νάνι Μορέτι ανεβαίνει αρχικά στη βέσπα του και ανακαλύπτει κάθε γωνιά της Ρώμης που αγαπά και μισεί την ίδια στιγμή, ταξιδεύει σε ένα απομονωμένο νησάκι για να ξαναβρεί τον καλλιτέχνη μέσα του, έρχεται αντιμέτωπος με τον φόβο του θανάτου μόνο και μόνο για να ξαναβρεί τη χαρά της ζωής.

Με περιπαικτικό τόνο και (αυτο)σαρκαστική διάθεση, ισορροπώντας ανάμεσα στην εξομολόγηση και στη φάρσα, ο Μορέτι μάς υπενθυμίζει ότι κάθε απολογισμός των όσων καταφέραμε και παραλείψαμε στη ζωή είναι καταδικασμένος να μοιάζει με ανολοκλήρωτο παζλ. Παράλληλα, δεν σταματά να διερωτάται για όλα εκείνα που διαμόρφωσαν τη σκηνοθετική του ταυτότητα και οπτική, επιστρατεύοντας το χιούμορ και τη λεπτή ειρωνεία ως το μόνο αποτελεσματικό γιατρικό. Η μάχη με την απουσία της έμπνευσης, η υποδόρια ανάγκη για θαυμασμό και ο φόβος της αποτυχίας, η ηθική επιταγή και η εσωτερική ματαιότητα της πολιτικής στράτευσης, η λαχτάρα για όσα βρίσκονται μπροστά μας παρέα με τη συνειδητοποίηση πως ακόμη και το πιο λαμπρό μέλλον κρύβει μέσα του τη φθορά και το τέλος. Όλα τα παραπάνω μάς περιμένουν στις σελίδες ενός ημερολογίου τόσο προσωπικού που καταλήγει και ολόδικό μας.

Video & Photo

1 videos 3 photos

Προβολές

Buy Ticket
  • 20h00