Σύνοψη

Το Fundamentals of Cinema, η ενότητα προβολών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που έχει ως στόχο να συστήσει στο νεανικό κοινό ορισμένες από τις σπουδαιότερες δημιουργίες στην ιστορία του κινηματογράφου, έπειτα από τον πρώτο, επιτυχημένο κύκλο της στην Θεσσαλονίκη, έρχεται και στην Αθήνα. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Δαναό, δίνουν φέτος την ευκαιρία στο κοινό της Αθήνας, να απολαύσει εννέα αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά στη μεγάλη οθόνη.

Μετά τη προβολή της ταινίας TOKYO STORY του Γιασουχίρο Όζου, τη σκυτάλη παίρνει η ταινία ΚΡΥΦΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΠΟΥΡΖΟΥΑΖΙΑΣ του Λουίς Μπουνιουέλ την Δευτέρα 1 Απριλίου στο Δαναό.

Ένα αληθινό ορόσημο του ευρωπαϊκού σινεμά των 70s, που τιμήθηκε με το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και διέγραψε θριαμβευτική πορεία στο box office, Η Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας σηματοδότησε την επάνοδο του Μπουνιουέλ στο σινεμά μόλις δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση ότι αποσύρεται από τον κινηματογράφο επειδή νιώθει πως «επαναλαμβάνεται». Τι πιο ταιριαστό, λοιπόν, για ένα τόσο αυτοσαρκαστικό πνεύμα από μια ταινία επιστροφής που περιστρέφεται γύρω από το εύρημα μιας ατέρμονης και αδιέξοδης επανάληψης.

Χωρισμένη σε δύο ευδιάκριτα σκέλη, πέντε σκηνές μάζωξης μιας παρέας μεγαλοαστών και τέσσερις σεκάνς ονείρου από ισάριθμους χαρακτήρες, η ταινία ξεδιπλώνει την –καταδικασμένη να μένει αιώνια ημιτελής– απόπειρα διάφορων επιφανών πολιτών να δειπνήσουν μαζί. Υιοθετώντας μια συνειρμική και ροή αφήγησης, που τείνει στο παράλογο, στο αντιφατικό και στο ανέφικτο, ο Μπουνιουέλ στηλιτεύει τις διαχρονικές παθογένειες μιας χρεωκοπημένης κοινωνίας που αντικρίζει έντρομη το είδωλό της στον καθρέφτη.

Video & Photo

1 videos 3 photos

Προβολές

Buy Ticket
  • 20h00