Σύνοψη

Το Fundamentals of Cinema, η ενότητα προβολών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που έχει ως στόχο να συστήσει στο νεανικό κοινό ορισμένες από τις σπουδαιότερες δημιουργίες στην ιστορία του κινηματογράφου, έπειτα από τον πρώτο, επιτυχημένο κύκλο της στην Θεσσαλονίκη, έρχεται και στην Αθήνα. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Δαναό, δίνουν φέτος την ευκαιρία στο κοινό της Αθήνας, να απολαύσει εννέα αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά στη μεγάλη οθόνη.

Μετά τη προβολή της ταινίας Μ: Ο δράκος του Ντίσελντορφ του Φρίτς Λάνγκ, τη σκυτάλη παίρνει η ταινία TOKYO STORY του Γιασουτσίρο Όζου, μια ταινία με μόνιμη θέση στις λίστες με τις κορυφαίες δημιουργίες του παγκόσμιου σινεμά.

Την ταινία θα προλογίσει η σκηνοθέτρια Αντουανέττα Αγγελίδη.

Καταληκτικό σκέλος της περίφημης Noriko Trilogy, όπου η σπουδαία Σετσούκο Χάρα ενσαρκώνει τρεις διαφορετικές ηρωίδες με όνομα Νορίκο, το Tokyo Story συνδυάζει υποδειγματικά τα πιο βαθιά νοήματα της ανθρώπινης ύπαρξης με το μεγαλείο της απλότητας. Η διαρραγή των οικογενειακών δεσμών, το αναπόφευκτο χάσμα των γενεών, το ανοιχτό μεταπολεμικό τραύμα της Ιαπωνίας, η βίαιη δυτικοποίηση της ιαπωνικής κοινωνίας, το ξεθώριασμα του παλιού κόσμου της ευγένειας και του σεβασμού, καθώς και η επικράτηση ενός νέου μοντέλου ζωής όπου κυριαρχούν ο ατομικισμός και η βιασύνη, είναι οι είναι οι κομβικές έννοιες που δεσπόζουν στην κορωνίδα της σκηνοθετικής διαδρομής του Γιασουτζίρο Όζου.

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, ο Χιραγιάμα και η Τόμι, έρχονται από την επαρχία στο Τόκιο με σκοπό να επισκεφθούν τα παιδιά τους. Αρχικά, τους φιλοξενεί ο μεγάλος τους γιος με τη γυναίκα του, καθώς όμως γρήγορα ενοχλούνται από την παρουσία τους στο σπίτι, τους στέλνουν να μείνουν στην κόρη τους. Αυτή με τη σειρά της τους «ξεφορτώνεται», και σε συμφωνία με τον αδελφό της, τους «δωρίζει» υποχρεωτικές διακοπές στα λουτρά του Ατάμι. Εκεί, ωστόσο, η πολυκοσμία και ο θόρυβος δεν επιτρέπουν στους δύο ηλικιωμένους να ησυχάσουν και να ξεκουραστούν. Επιστρέφουν λοιπόν στο Τόκιο, αναζητώντας ένα κατάλυμα για να περάσουν το βράδυ. Το μοναδικό πρόσωπο που ενδιαφέρεται για εκείνους, τους συμπεριφέρεται με ευγένεια και καλοσύνη και τελικά τους φιλοξενεί, όχι από υποχρέωση αλλά επειδή το νιώθει πραγματικά, είναι η Νορίκο, η γυναίκα του άλλου γιου τους, ο οποίος χάθηκε στον πόλεμο. Όταν επιστρέφουν σπίτι, η Τόμι αρρωσταίνει και ύστερα από λίγο καιρό πεθαίνει. Μετά την κηδεία, η Νορίκο είναι μόνη που θα κάνει συντροφιά στον Χιραγιάμα.

Video & Photo

1 videos 3 photos

Προβολές

Buy Ticket
  • 20h00